Make your own free website on Tripod.com
Home | Wie zijn wij? | Bouw vijver | Bouw Koi vijver | Filtering | Aquarium | Onze koi | Nog een koi vijver | de nieuwe filterkelder | Koi soorten | A.S. Koi | Links | Hobbyisten NL/B
Rudi's koi site
Bouw Koi vijver

Nadat het bouwen van de 1e koivijver door de vijverbouwer op een fiasco was uitgelopen, besloten wij het nog maar eens te proberen. We waren tenslotte al een jaar bezig en het uitzicht op de puinhopen maakte ons ook niet vrolijker. Welke methode

Alleen welke methode is nou de beste ?

Als eerste hadden we een offerte met een azobe damwandconstructie van een bedrijf uit Bedum.
Als tweede optie kwam de betonnen vloer met gemetselde muur in beeld.
Na een bezoek aan de Waterhyacint te Noordwolde kwam als derde alternatief de kunstof bak naar voren. (een mooie oplossing trouwens)

De eerste en derde optie bleken toch wel een aardige investering te zijn. Dus werd uiteindelijk voor de 2e optie gekozen.Het graven

Maar voor het zover was moest eerst de vijver worden afgebroken en opnieuw worden uitgegraven. Eerst maar leegpompen, dat graaft wat makkelijker.
Nadat de vijver leeg was, moest eerst de randafwerking worden verwijderd.

Toen moest een muur van drentse keien aan de binnenkant van de vijver worden afgebroken. En dan is fijn om een zoon te hebben die het leuk vindt om Pa te helpen. Niet waar Rob ?

Daarna was de folie aan de beurt. Een stanley mes doet wonderen en zo werd stuk voor stuk het folie eruitgehaald. Onder de folie zat het worteldoek. Dit was een groter probleem, want met de instortingen was het worteldoek mee naar beneden gevallen. Dus toch maar eerst aan het graven. Ook hier was het stanley mes een handig stuk gereedschap.
 
Stuk voor stuk kwam het worteldoek tevoorschijn. Maar het was vooral een kwestie van blik op oneindig en verstand op nul en maar graven, graven en nog eens graven.De damwand

De damwand was aan de beurt. De dam wand bestond uit 3 palen van 1,50 meter en een spaanplaat van 1,30 meter hoog. Het geheel was bevestigd met zegge en schrijve 3 houtschroeven !!! 

Een goede damwand constructie wordt gebouwd van bijvoorbeeld Azobe. De palen zijn zo lang, dat ze minimaal 1 meter dieper gaan dan de bodem van de vijver. In ons geval hadden de palen dus 2,5 meter moeten zijn en geen 1,5 meter. Het resultaat was dan ook dat bij de eerste de beste regenbui de damwand de vijver in verdween. Dus maar weer graven !! Het draineren


Bij het graven heb ik op laagste punt een vierkante stuk uitgegraven waar dan al het water naar toe zou lopen. Om te voorkomen dat dit deel zou vollopen met blubber, werden de randen afgebakend met stukken tegel. Op deze manier voorkom je dat de pomp verstopt raakt.

De dompelpomp werd in dit gat gezet en aangesloten op het riool. Door veel te pompen werd uiteindelijk een vrij goed resultaat bereikt. Met name door bij het uitgraven, het laatste gedeelte zo vlak mogelijk af te steken. De nieuwe bodemdrain werd aangebracht.De bodem

Het is net als met pizza bakken, je moet onderaan beginnen. Men neme ....ehhh, 2 basketbal maatjes en een lading beton en mikke het in het gat. Ofwel...

Na de basketbaltraining van donderdag avond is er de beruchte derde helft. Na de nodige potten bier leg je een probleem op tafel en een paar potten bier verder ...., werkelijk je hebt nog nooit zoveel onzinnige opmerkingen bij elkaar gehoord. En dat noemen ze de "OPLOSSING" !! 

Maar goed, er zat een kern van waarheid achter, dus Luurt en Fred zouden helpen de bodem te storten. Nou heeft Luurt een eigen betonbedrijf en Fred werkt bij een aannemer.
Dus grote kans van slagen ???

Op een zaterdagmorgen werd de wagen van Luurt volgeladen en kon het beginnen.
Eerst werd plastic in het gat gelegd, om te voorkomen dat de beton zich zou vermengen met modder.

Luurt ging beton draaien, Fred dook het gat in om de beton te verdelen. Ik werd gebruikt als dommekracht en mocht de beton naar achteren kruien en in het gat kieperen.

Er werd ook nog een betonmatje gelegd en daarna verdeelde Fred de beton over de vijverbodem en met een lat werd de beton redelijk waterpas gestreken. De beton kon drogen.Het stellen van de profielen

De beton was hard geworden, het uitmeten kon beginnen. De profielen werden gesteld. Op zich een lastig karwei, maar voor Fred een koud kunstje. Na het stellen van de profielen kon de kim worden gemetseld.

De kim is een basis die wordt gemetseld en is bedoeld om een zuiver vlakke ondergrond te maken voor de te lijmen betonblokken. Ook de kim moest drogen, dus tijd voor het uitzetten van de maten op de profielen. Touwtje gespannen en klaar was het werk voor die dag.Het lijmen van de blokken.

Intussen was de oprit weer eens volgezet met bouwmaterialen. Alles naar achteren gebracht en het lijmen van de blokken kon beginnen. De kim had een hoogte van ca. 13,5 cm, daarop 8 lagen van 20 cm, inclusief de lijm kwam de totale hoogte op 175 cm.

Op 1 korte zijde werd 1 laag minder gemetseld, zodat daar de overloop van de grote vijver naar de koivijver kan worden gerealiseerd. (zie foto)

Er bleek door de naden her en der wat grondwater te sijpelen. Hierdoor had ik elke dag ca. 20 cm grondwater in de betonnen bak. Door de pomp te plaatsen in de bodemdrain werd dit overtollige water elke dag het riool in gepompt. Op deze manier hadden we een verkapte vorm van bodemdrainage.
 
 
In de hoeken werden planken vast gezet en de ruimte er achter werd opgevuld met beton. Op deze manier werd met wat extra aansmeren een ronde hoek gemaakt, zodat het water beter rond zou kunnen stromen.
 
 
Intussen werd de filter installatie aangebracht. Daarvoor werd er naast de vijver een keldertje gebouwd. Hier werden alle pompen, leidingen, afsluiters en een estrosieve in ondergebracht. Voor een beschrijving van dit geheel verwijs ik graag naar het hoofdstukje "filtratie".
 
De bodem werd voorzien van een schuin deel met gestabiliseerd zand. ( zand met cement er doorheen ). hierdoor kon later het vuil gemakkelijker naar de bodemdrain worden afgevoerd. 2 aanhangwagens, goed voor totaal ca. 400 liter gestabiliseerd zand werden naar binnen gekieperd, verdeeld , platgestampd en mooi in model gestreken. Dit laatste werd door maestro Luurt gedaan. Ik bakte er niet zoveel van.
 
 
Met A.S. Koi uit Roden waren de oplossing voor filtering doorgenomen en afspraken gemaakt om folie in de vijver te lassen.
 
 
Eerst werd een beschermingsdoek aangebracht over de gelijmde betonblokken. Hier werden de naden en eventuele scherpe randen mee weggewerkt. Daarna was het de beurt aan de folie. De folie had lekker in de zon gelegen en was daardoor iets opgewarmd. Het voordeel hiervan is dat het daardoor makkelijker plooit.  De folie werd er ingelegd en als eerste werd de bodemdrain aan de folie gemonteerd. 
 
 
De folie werd goed uitgespreid in de bak en boven op de rand met stenen klemvast gelegd. Daarna kon het grote werk beginnen. Met een stanleymes werd vakkundig het overtollige folie weggesneden en de einden aan elkaar gelast. Een heel precies werkje wat met grote vakkundigheid werd uitgevoerd door A.S. Koi  (Arnold Schultink). De naden werden nog weer nabewerkt met een vloeibare polyester. Zekerheid voor alles.
 
 
In de loop van de middag was de klus geklaard en kon het vullen beginnen. Door de druk van het water kwam de folie op de juiste spanning in de hoeken en superstrak in de vijver.
 
 
De vijver werd gevuld met vijver water uit de achterste vijver en leiding water. De filterinstallatie werd aangezet en daarna werden de 6 vissen (5 koi en een goudvis) uit de grote vijver overgezet naar de koi vijver. Het water in de achterste vijver was behoorlijk troebel, dus het kostte nogal wat moeite om de vissen te pakken te krijgen. Ik had gelukkig 3 professionele vissers stand by. En door het leeg pompen van de grote vijver komen de vissen vanzelf te voorschijn. De ginrin Kohaku en de Sanke (beide 27 cm) lieten zich redelijk makkelijk vangen, echter de Asagi (39 cm), de Shusui (34 cm) en de doitsu Showa (39 cm) hadden er geen zin in.
Maar de aanhouder wint, alhoewel de goudvis toch wel erg hardnekkig bleek.
Daarna kwam de Ginrin Chagoi (31 cm) erbij.
 
Het aquarium werd leeggehaald en in de vijver uitgezet ( 1 Kohaku, 1 doitsu Showa en een platinum Ogon)
 
Na een tijdje werden de gekochte vissen bij A.S. Koi opgehaald ( 3 doitsu Hariwakes, 1 gin bekko, 1 Shiro Utsuri, 1 Shusui en een ginrin Kigoi met rode oogjes). Op een cursus van KOI 2000 werd nog een Shiro Utsuri meegenomen en daarmee kwam het totaal op 17 koi en een goudvis.
 
Het geheel zwemt lekker in het nieuwe onderkomen. Het is mei/juni 2002.
21 maanden nadat de 1e schop de grond inging.
 
Ik ben blij dat we hebben doorgezet. Het resultaat is er naar en koi houden is echt een leuke hobby.
 
 

Bouw Koi vijver

Filtering

Rudi's koi site

de vijver leeg pompen, de puinhoop wordt zichtbaar

lekker werkje, nietwaar Rob ?

De damwand kwam spontaan de vijver in, wat een medewerking !!

Graven, graven en nog eens graven

de nieuwe bodemdrain en Fredje heeft een kikker te pakken !!

Grote Fred (nou ja, groot ? ) verwerkt de eerste lading beton

Luurt maakt beton aan, ik kijk de kunst af

het uitmeten en stellen van de profielen

het metselen van de kim

het lijmen van de betonblokken

het resultaat

Beschermingsdoek wordt aangebracht

de bodemdrain wordt gemonteerd

de folie wordt gelast

3 kleine kleutertjes... vissertjes

De 5 koi in het nieuwe onderkomen

het eind resultaat